Cireșul și vișinul

cirese

Nu în urmă cu mult timp, cireșul era un pom fructifer destul de greu de cultivat datorită înălțimii mari la care creștea sau datorită polenizării. În zilele de astăzi, majoritatea varietăților sunt autofertile, așa că se poate crește un singur pom, și cresc la o înălțime mult mai mică, fiind astfel mai ușoară protejarea și culegerea fructelor.

Cireșii au fructele dulci iar vișinii fructe astringente. Cireșii sunt printre cei mai greu de cultivat deoarece preferă ierni nu prea reci, primăveri fără înghețuri târzii și veri nu prea calde. Și dacă e posibil, nici precipitații în perioada de coacere.

Cultivarea

Toți cireșii au nevoie de o locație adăpostită și însorită. Dacă aveți aceste condiții puteți crește un pom standard cu creștere liberă sau un cireș pitic. Dacă nu, probabil veți avea mai mult succes cu un pom dirijat pe un zid adăpostit sau un gard. Vișinii nu sunt la fel de pretențioși putând fi crescuți chiar și pe un zid orientat către nord.

Chiar dacă toți cireșii înfloresc primăvara devreme, perioada exactă nu va fi aceeași la toți. Dacă creșteți cherry-treepomi care nu sunt autofertili și au nevoie de polenizare încrucișată, este important să alegeți varietăți din același grup de polenizare.

Perioada plantării

Plantele în rădăcină nudă se vor planta primăvara devreme, când pomii sunt în perioada de hibernare și pământul este pregătit. Plantele din ghiveci se pot planta oricând primăvara, dar nu la sfârșit dacă vremea este uscată și caldă.

Tipul de sol

Toți cireșii cresc cel mai bine într-un sol bogat, bine drenat dar care reține umezeala, și care este ușor acid. Nu suportă să aibă prea multă apă dar se vor lupta să supraviețuiască în soluri sărace și nisipoase.

Creșterea în ghiveci

Dacă doriți să creșteți un cireș în ghiveci, alegeți o varietate atofertilă pe un portaltoi pitic. Folosiți la început un ghiveci care are un diametru și o adâncime de 45 cm și umpleți-l cu pământ de grădină amestecat cu puțin nisip sau pietriș pentru a asigura un drenaj bun. Cireșii și vișinii crescuți în ghiveci vor fi mai nevoiași decât majoritatea celorlalți pomi, așa că e indicat să aplicați un îngrășământ bogat în potasiu primăvara, și visinesă mențineți ghiveciul bine udat. După doi ani îl puteți muta într-un ghiveci de 60 cm.

Îngrijire de rutină

  • Udarea: udați pomii tineri și recent plantați cât și pomii conduși pe suporturi, mai ales în condiții de secetă. Dacă îi lăsați să se usuce și apoi îi udați, cel mai probabil coaja fructelor va plesni.
  • Hrănirea: primăvara devreme împrăștiați compost în jurul fiecărui copac. Aplicați un îngrășământ universal primăvara, până când pomii își formează fructele. Apoi nu mai fertilizați până după recoltă.
  • Aplicarea de mulci: primăvara după hrănire, înlăturați orice buruieni și împrăștiați un strat de mulci organic în jurul pomilor tineri.
  • Rărirea: cireșii și vișinii nu au nevoie de rărire.
  • Protejarea: păsările sunt principala problemă atât iarna când mănâncă noii muguri cât și vara când se coc fructele. Acoperirea cu o plasă a pomilor pitici și a celor conduși pe suport, este o necesitate.
  • Protejarea de îngheț: acoperiți pomii tineri înfloriți.

Recoltarea și păstrareacherries

Lăsați cireșele și vișinele pe pom să se coacă complet, însă dacă plesnesc, culegeți-le și consumați-le. Fructele  vor fi culese cu codiță și consumate cât de repede după culegere. Însă dacă sunt spălate, uscate și ținute în frigider, pot fi păstrate câteva zile. Cireșele roșii și negre pot fi congelate însă cele albe și galbene s-ar putea să nu-și păstreze culoarea la congelare.

Tunderea

Cireșii și vișinii diferă în ceea ce privește creșterea în funcție de specie. Cireșii vor fi tunși după modelul liderului central, sau liderului central modificat. Aceștia produc fructe la baza creșterii noi din anul precedent și în special pe mlădițe și crengi de doi sau mai mulți ani. Vișinii rodesc doar pe mlădițe și ramuri din anul precedent. Nici cireșii și nici vișinii nu vor fi tunși iarna pentru că riscă să dezvolte cancer bacterian sau să fie afectați de frig. Așteptați până primăvara sau vara când pomii sunt în creștere și au sevă.

japanese-cherry-tree-blossomTunderea cireșului

Tunderea și ghidarea se face la fel ca la varietățile de prun drept. Urmăriți să creați un lider central sau un lider central modificat cu o formă piramidală. Odată ce pomul are o formă, va fi nevoie de foarte puțină tundere. La mijlocul sau sfârșitul primăverii, tăiați orice crengi moarte, rupte sau bolnave și răriți zonele aglomerate.

Tunderea vișinului

Vișinului i se va da forma unui centru deschis. Vișinii dau rod doar pe creșterile din anul precedent, așa că îndepărtați crengile bătrâne care nu vor mai da rod. Aceasta va duce la creșterea unor noi mlădițe care să dea rod anul care urmează. Tundeți de două ori pe an: o dată primăvara devreme, pentru a reduce zonele aglomerate și pentru a scurta crengile mai lungi și mai bătrâne până la nivelul noilor mlădițe și din nou vara după culegerea roadelor.

Boli și dăunători

Cireșii și vișinii sunt predispuși unor serii de boli și dăunători.

Păsările

Sunt principala problemă a cireșilor și vișinilor, dar mai ales a cireșilor. Aplicarea unei plase este singura metodă de protecție eficientă, dar aceasta nu se poate folosi în cazul pomilor mari. Varietățile cu fructul galben nu sunt la fel de atrăgătoare pentru păsări ca cele cu fructul roșu.

Gărgărița prunelor

Cicatricile care apar pe fructele tinere și care adeasea le determină căderea, indică activitatea gărgăriței prunelor. Acest dăunător acționează de la înflorire până la șase săptămâni după. Puteți folosi metoda tradițională de a scutura pomul în fiecare zi și de a strânge insectele pe o bucată de material și a le distruge.

Musca sau viermele cireșelor

Dacă veți găsi mici viermi în interiorul fructelor, aceștia sunt larve ale muștelor cireșelor. Puteți aplica capcane lipicioase pentru muște.

Antracnoza cireșului

Reprezintă pătarea purpurie a frunzelor de cireș. Acestă boală rămâne peste iarnă în frunzele căzute, așa că strângeți-le toamna pentru a înlătura sursa de infecție.

Putregaiul brun

cancer bacterian

Cancerul bacterian

Vremea umedă de primăvară, va crea condiții favorabile pentru putregaiul brun, care va duce la stricarea fructelor. Boala se va transmite prin fructele uscate rămase pe pom, așa că e idicat să le culegeți.

Făinarea

Vremea uscată poate duce la dezvoltarea făinării, manifestată printr-un strat de pudră albă care învăluie frunzele. Odată cu agravarea bolii frunzele se vor și răsuci. Stropirea cu sulfur sau bicarbonat poate ajuta la controlarea făinării.

Cancerul bacterian

Vremea rece și umedă în timpul înfloririi oferă condițiile perfecte pentru cancerul bacterian. Bacteria va invada florile și tăierile înghețate. Tundeți înainte de creșterea mugurilor primăvara, astfel încât rănile să fie cicatrizate până bacteria devine activă. De asemenea sterilizați uneltele de tăiere.

 

Lasă un comentariu