Schisandra

Schisandra_chinensisSchinsandra chinensis – Fructul cu cinci arome

Schinsandra chinesis este o plantă care crește sub formă de viță lemnoasă. Este nativă din pădurile din nordul Chinei și Rusia. Rezistă până la -35 grade. Schisandra este plantă lemnoasă cățărătoare ușor de întreținut, preferă zonele umbroase, iar fructele sale au toate cele cinci arome la un loc: dulce, sărat, acru, amar și iute. De aceea se numește fructul cu 5 arome. Specia în sine este dioică, adică florile de pe o plantă femelă vor rodi doar în urma polenizării din partea unei plante mascul. Există însă varietăți hibrid care sunt autofertile.schisandra

Semintele sunt amare și picante, restul aromelor regăsindu-se în fructul în sine. Frunzele sunt ovale și au nervuri bine evidențiate. Fructele sunt de culoare roșu aprins și cresc în ciorchini și se coc toamna.

Cultivare

Cerințele de cultivare sunt asemănătoare cu cele ale viței de vie. Trebuie asigurate condiții de umiditate și lumină moderate și un sol umed bogat în nutrienți și bine drenat. La noi în țară, se întâlnește doar ca plantă de cultură. În Rusia tone întregi din acest fruct se folosesc pentru sucuri, vinuri și dulciuri.

Utilizare

Schisandra_chinensis_1Este folosit de peste 2000 de ani în China pentru menținerea sănătății. În primul rând este un protector hepatic excepțional, are efect imunomodulator, tonifiant general, antiinflamator, antioxidant. Se pot folosi atât frunzele cât și fructele.

Schisandra mai este cunoscută pentru calitatea de  a crește rezistența în fața bolilor și stresului, creșterea energiei și prevenirea îmbătrânirii. Va contribui la creșterea performanțelor fizice și la rezistență. Normalizează nivelul de zahăr din sânge și tensiunea arterială.

 

Fructul cu cinci arome este considerat în topul primelor ierburi medicinale. Cel mai adesea fructele se vor usca și se va face ceai din ele. Printre substanțele care se găsesc în acest fruct se numără lignans schizandrin, deoxyschizandrin, gomisins și pregomisin localizate în semințe. Nu este indicat pentru femeile însărcinate.

În China se face un vin din fructele schisandrei.


Cumpără schisandra chinensis la 5-10 cm în ghiveci de 0,5 L, la preț de 45 lei!


Anunțuri

2 comentarii la “Schisandra

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s