Passiflora caerulea

Passiflora caeruleaPassiflora caerulea – Floarea pasiunii

Proveniență:  Asia, Australia, sudul Braziliei, zonele tropicale ale Americii de Sud.

Familia: Passifloraceae

Descrierea plantei: Plantă cățărătoare viguroasă care crește sub formă de lujeri, mereu verzi. Tulpinile pot atinge 10 m lungime fiind nevoie de un suport pe care să se întindă. Produce flori deosebite de culori și forme neobișnuite. Petalele și sepalele sunt de un alb pur și are o coroană de filamente colorate în albastru, alb și mov dispusă pe patru rânduri. Frunzele sunt palmate, cu cinci sau șase lobi. Perioada de înflorire este de primăvara până toamna.

Utilizare: Plantă cățărătoare decorativă prin flori pentru interior, grădini de iarnă sau exterior.

Amplasare și lumină: Loc luminos. Preferă soarele direct dar tolerează și soarele filtrat.

Interval de temperaturi: Preferă un loc răcoros și însorit. Tolerează o temperatură cu câteva grade sub 0.

Udare: Se va uda regulat de primăvara până toamna, evitându-se uscarea solului. Iarna se va uda mai puțin. În timpul perioadei de hibernare planta poate muri dacă se udă în exces.

Îngrășământ: Se va aplica îngrășământ cu conținut scăzut de azot din două în două săptămâni din martie până în august. În restul anului nu e nevoie.

Recomandări speciale: Pentru a produce flori, planta are nevoie de temperaturi sub 18°C în timpul nopții. Toamna se vor tăia toare ramurile mai lungi. Iarna are nevoie de o perioadă de hibernare când se va ține într-un loc luminos și răcoros (5-10°C).

Alte specii: Există multe specii și soiuri. P. citrina are flori galbene de dimensiuni medii. P. vitifolia are frunze asemănătoare celor de viță de vie și flori carmin.

Boli și dăunători: Afide, pianjeni roșii, molii tripse.

Înmulțire: Prin butași din lăstari fragezi sau semilemnoși, primăvara și vara.

Lasă un comentariu