Bougainvillea glabra

Boungainvillea glabra – Boungainvilea

Proveniență: Brazilia, America de Sud

Familia: Nyctaginaceae

Descrierea plantei: Plantă cățărătoare rezistentă, decorativă prin flori, care se agață cu ajutorul ghimpilor curbați aflați la axilele frunzelor sale de un verde strălucitor. Bracteele în culori vii, cu nuanțe de mov, roz, galben sau alb, înconjoară florile mici și albe. Înflorește din mai până în august. Forma de creștere este un buchet în formă de tufă.

Utilizare: Plantă cățărătoare, decorativă prin flori, pentru interior, seră ori solariu, sau pentru exterior în timpul verii. Ideală pentru spaliere mici sau pentru suporturile în formă de cerc. În grădinile de iarnă.

Amplasare și lumină: Preferă soarele direct; tolerează soarele filtrat.

Interval de temperaturi: Cald, până la rece, preferând un loc răcoros în timpul iernii. Nu tolerează temperaturi sub 5 grade Celsius

Udare: Planta va putrezi și va muri dacă este udată în exces. Udați regulat în timpul sezonului de creștere, permițând solului să se usuce între două udări. Udați foarte puțin în timpul iernii, dacă planta este ținută într-un loc răcoros.

Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată la două săptămâni, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.

Recomandări speciale: Planta are nevoie de tutore, precum un spalier sau un suport în formă de cerc. Toamna, tăiați lăstarii mai lungi. În timpul iernii are nevoie de o perioadă de hibernare, când trebuie ținută într-un loc luminos și răcoros, la aproximativ 5-12 grade Celsius. Replantați anual în timpul primăverii.

Alte specii: Există multe soiuri, diferite prin dimensiunile și culoarea frunzelor și a bracteelor. În comerț se găsesc îndeosebi specii hibride, care înfloresc din abundență. Există specii mai mari și specii mai mici care se potrivesc foarte bine pe pervazul ferestrei. Alexandra are frunze mici, lucioase, și bractee de culoare purpuriu-închis. Dania are frunze mai mari și ciorchini mai mici de bractee roșii-purpurii. Vera Deep Purple are frunze mari și bractee de culoare mov-deschis.

Boli și dăunători: Afide, păianjeni roșii, păduchi lânoși, păduchi țestoși, putregai cenușiu sau musculițele albe. Căderea frunzelor este un fenomen natural iarna.

Înmulțire: Vara, prin butași din tulpini fragede sau din lăstari semilemnoși, cu o secțiune crescută anul anterior.

Reclame

14 comentarii la “Bougainvillea glabra

  1. Am nevoie de ajutor cu aceasta floare: o am de aproximativ 2 ani in care nu am stiut ca poate creste atat de mare pentru ca a fost intr-un ghiveci mic si nu prea crestea…cand am mutat-o intr-un ghiveci mare a inceput sa creasca foarte repede si mai ales una dintre ramurele. intrebarea mea este: ce sa fac cu ramura cera creste? o pot taia acum toamna si daca da cu ea pot inmulti planta? si cum se inmulteste trebuie tinuta in apa pana face mustati sau se pune in pamanat? si…pentru sustinere cum trebuie sa procedez…(poate nu e mare filozofie dar nu vreau sa dau gres:))
    Va multumesc!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s