Syngonium

SyngoniumSyngonium – Corn purpur, Singonium

Proveniență:  America Centrală și de Sud

Familia: Araceae

Descrierea plantei: Plantă cățărătoare compactă cu frunze mari în formă de săgeată, în nuanțe galben verzui. Frunzele au codițe. Odată cu vârsta acestea devin crestate și se lasă în jos. Înflorește vara timpuriu doar la maturitate.

Utilizare: Plantă cățărătoare rezistentă, decorativă prin frunze pentru interior. Ideală pentru spaliere sau ghivece suspendate.

Amplasare și lumină: Loc luminos până la semumbros. Nu se va ține direct în soare.

Interval de temperaturi: Cald până la răcoros, cu umiditate mare a aerului. Nu tolerează temeraturi sub 15°C.

Udare: Pământul se va menține umed în permanență. Lipsa apei sau udarea în exces pot cauza îngălbenirea frunzelor.

Îngrășământ: Se va aplica îngrășământ cu conținut scăzut de azot din două în două săptămâni de primăvara până toamna. În restul anului nu e nevoie.

Recomandări speciale: Se va pulveriza cu apă sau se vor șterge frunzele cu un prosop umed pentru a se asigura un grad ridicat de umiditate. Are nevoie de tutore cum ar fi un spalier mic. Se va replanta o dată la doi sau trei ani primăvara. Tot atunci se poate tunde pentru a se stimula îndesirea tufei.

Alte specii: Cea mai răspândită este S. podophyllum care are unele varietăți cu frunze cu model. Soiul „Arrow” are frunze mari, verzi cu model alb de-a lungul nervurii principale și laterale. „Pixie” are frunze de un verde crud cu model galben verzui. „White Butterfly” are frunze galbene verzui cu model de culoare verde închis.

Boli și dăunători: Afide, păduchi țestoși, păianjeni roșii.

Înmulțire: Prin butași din muguri de frunze sau vârfuride tulpini fragede, vara.

Lasă un comentariu