Arbuști fructiferi

rubus-fructicosus-navahoMurul și hibrizii – Rubus fructicosus și rubus hybrid

Toate varietățile de mur care
există acum provin din soiuri sălbatice. De fapt, în funcție de zona în care locuiești, probabil ai posibilitatea să culegi câte mure sălbatice vrei de la marginea pădurilor sau de-a lungul drumurilor de țară. Însă în grădina ta, poți alege varietăți de cultură. Acestea vor avea fructe mai mari și mai bune, recolta va fi mai bogată și plantele noi sunt în general sănătoase. Unele varietăți de hibrizi, printre care se numără și loganberry, boysenberry și multe alte varietăți mai puțin cunoscute, sunt rezultatul încrucișării dintre mur și zmeur, unele datând încă din secolul 19. Citește mai mult…


Rubus-idaeus-Aroma-QueenZmeurulRubus idaeus

Aroma și mirosul unui vas plin cu zmeură proaspătă vor da farmec unei zile de vară. Tradițional însă, zmeurii au avut o perioadă de fuctificare extrem de scurtă. Cei mai mulți zmeuri care rodeau vara țineau nu mai mult de trei săptămâni, și următorul rod era anul care urma. Într-adevăr existau zmeuri care rodesc și toamna, însă recoltele erau scăzute și fructele nu avea un gust atât de bun. În zilele noastre, soiurile care rodesc și toamna sunt mult îmbunătățite, făcând posibilă – cel puțin în teorie – alegerea și consumarea fructelor proaspete de la începutul lui iulie până la primul îngheț. Și de asemenea putem alege și dintr-o varietate de culori: de la portocaliu la galben, roșu, violet și negru. Citește mai mult…


vaccinium-corymbosum-_brigitta_Afinul – Vaccinium corymbosum

Delicios și foarte hrănitor, afinul e o alegere naturală pentru grădinarii amatori. Există trei tipuri de afini: înalți, scunzi și afini a căror fructe devin roz înainte de a deveni albastre (ochi de iepure). Soiurile scunde sunt cunoscute ca având cele mai gustoase fructe, iar cele înalte sunt mai productive. Afinii medii reprezintă hibrizi dintre afinii înalți și cei scunzi crescând până la 1-1,25 m înălțime și fiind ușor de crescut de grădinarii amatori. În zonele cu veri călduroase și ierni mai blânde, afinii ochi de iepure sunt cei mai potriviți, însă tot au nevoie de o perioadă scurtă de răcoare pentru a intra în hibernare. Aceștia au fructul mai mic, mai închis la culoare, o coajă mai tare și tolerează un sol mai uscat decât celelalte două tipuri. Cresc până la 4 m înălțime. Citește mai mult…


Cireșul nakingPrunus tomentosaPRUNUS TOMENTOSA

Prunus tomentosa este un arbust foios rezistent pe perioada iernii, tolerând temperaturi de până la -45 grade. Crește relativ rapid având o formă iregulată. Rareori va ajunge la 4 m înălțime și posibil, o lățime și mai mare de 4 m. Florile sunt albe sau roz, deschizându-se odată cu frunzele sau înaintea acestora primăvara. Fructul constă dintr-o cireașă, are gustul ca și cireașa normală,  de 5-12 mm de culoare roșu închis, care se coace vara devreme. Această descriere este valabilă pentru aproape orice fruct de cireș Naking, dar speciile vor varia. Se poate ca unele plante să dea fructe  roz, aproape albe, și nu roșii. Fructele unor plante se vor coace vara târziu și nu vara devreme. Citește mai mult…


ribes-nigrum-_titania_CoacăzulRibes

Coacăzii roșii, roz și albi sunt practic același fruct în culori diferite, care atârnă în ciorchini pe niște codițe. Bobițele sunt translucide lăsându-se să se vadă prin ele semințele mici. Gustul este acru, și sunt excelente pentru jeleuri sau sosuri. Coacăzele negre sunt total diferite, având o aromă puternică puțin dulceagă. Coacăzele negre sunt ideale în dulcețuri, sosuri, sucuri sau liquoruri. De asemenea sunt un supliment nutritiv excelent, conținând vitamina C. Citește mai mult…


 141349-283x424-strawberry-plantCăpşunul

Căpşuna este un fruct irezistibil – puţine lucruri se compară cu aroma delicioasă a fructelor atunci când sunt coapte.  Sezonul de coacere pentru căpşunile tradiţionale de vară se întindea pe parcursul a două săptămâni scurte în iunie sau iulie. Prin urmare s-a încercat de ceva vreme să se obţină căpşunul care să rodească pe parcursul întregului an. Citește mai mult…

 


agrisAgrișul

Agrișul a fost un fruct foarte popular în Statele Unite în urmă cu un secol dar a căzut din grații datorită unei boli care această plantă o poartă: rugina pinului alb. Multe state au interzis plantarea agrișilor și a coacăzilor – din același motiv. În Europa însă acest arbust s-a bucurat de aprecierea grădinarilor de sute de ani.

Agrișul crește de obicei sub formă de tufiș cu ghimpi cu creștere dreaptă sau târâtoare, în funcție de varietate. Din păcate cele mai gustoase varietăți sunt cele cu ghimpii cei mai intimidanți. Citește mai mult…


pepene galbenPepenele

Există sute dacă nu mii de pepeni diferiţi în toată lumea care sunt greu de clasificat şi denumit. Cu toate acestea principala distincţie care se face e între lubeniţă (pepenele verde) şi alte tipuri de pepene. Ceea ce numim noi pepeni galbeni au miez de un verde palid, galben sau portocaliu, dens, dulce şi cu o aromă minunată. Lubeniţele sunt de obicei mai mari şi au miez roşu sau roz cu o textură mai suculentă.  Pepenii sunt plante tropicale şi subtropicale aşa că au nevoie de temperaturi ridicate şi multă umiditate pentru a se coace bine. Citește mai mult…


Alți arbuști fructiferi

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s