Platycerium bifurcatum

Platycerium-bifurcatumPlatycerium bifurcatum – Coarnele cerbului

Proveniență:  Autralia, Noua Guinee, zonele tropicale din sudul Asiei

Familia: Polypodiaceae

Descrierea plantei: Ferigă epifită rezistentă care are două tipuri de frunze. Frunzele superioare sunt fertile, de culoare gri verzui și seamănă cu coarnele de cerb. În partea inferioară prezintă peri absobranți în formă de stea. Frunzele inferioare sunt în formă de scut și au culoarea verde atunci când sunt tinere, cu timpul devenind maronii și pergamentoase. Frunzele pot ajunge și până la 2 m.

Utilizare: Ferigă decorativă prin frunze cu formă sculpturală pentru interior. Ideală ca plantă suspendată. Recomandată în băi.

Amplasare și lumină: Loc luminos, până la semiumbros. Nu se va ține direct în soare.

Interval de temperaturi: Cald tot anul, până la răcoros. În timpul iernii preferă un loc răcoros. Nu tolerează temperaturi sub 7°C.

Udare: Se va uda regulat în perioada de creștere, lăsând pământul să se usuce între două udări. Apa se va turna în nișele frunzelor. În restul anului se va uda mai puțin. Dacă este udată în exces planta poate putrezi și muri.

Îngrășământ: Se va aplica îngrășământ cu conținut scăzut de azot, o dată pe lună din aprilie până în august. În restul anului nu e nevoie.

Recomandări speciale: Sub frunzele inferioare se va acumula în mod natural humus. De aici feriga va absorbi apa și substanțele hrănitoare. Plantele mature pot fi crescute pe o bucată de scoarță de copac (se va înveli ghemul de rădăcini în mușchi de turbă și lega de scoarța copacului). Replantați o dată la doi ani la începutul primăverii.

Alte specii: P. superbum are dimensiuni mai mari, frunzele inferioare fiind mari, drepte și adânc crestate înspre vârf.

Boli și dăunători: Păduchi țestoși, boli provocate de ciuperci.

Înmulțire: Prin spori sau prin lăstari.

 

Lasă un comentariu