Caprifoiul

Lonicera-kamtschatika-AmurHoneyberry – Caprifoiul

Creşte până la înălţimea de 1-2 metri şi produce multe fructe în formă alungită, de culoare albastru închis de la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie. Fructele au mai degrabă gustul unor afine sălbatice

Este originar din Europa de Nord, Asia şi America de Nord. Fructele se aseamănă la gust cu afinele care cresc la noi la munte, au un gust placut, proaspat, dulce-acrișor dar spre deosebire de afine, nu au nevoie de un sol acid. Sunt foarte bogate in vitaminele B si C, și un nivel de antioxidanți mai mare decât la afine. Deseori, din aceste fructe se fac sucuri, gem si compot. Honeyberry este  uşor de cultivat, dar trebuie să cumpărați cel puţin două varietăți diferite de plante pentru o polenizare încrucişată. Honeyberry este foarte rezistent la îngheţ şi la secetă. Honeyberry este de fapt o formă comestibilă de caprifoi denumit şi Mâna Maicii Domnului.

Cultivare

Honeyberry este foarte rezistent la îngheț și la secetă și spre deosebire de afini, nu are nevoie de un D032-03sol acid. Va crește bine în aproape orice tip de sol atât la umbră cât și la soare. Distanța de plantare va fi de 1 – 2 m iar între rânduri de 2,5 – 3 m.  Se va uda mai mult în primii ani după plantare pentru a stimula formarea unei rădăcini puternice. Plantele în ghiveci nu se vor uda excesiv, lăsându-se pământul să se usuce între două udări. Când tufișul se face prea des, sevor tunde crengile mai bătrâne, dar niciodată nu se va tunde mai mult de 25% la sută din tufă odată. Tunderea se va face iarna târziu sau primăvara devreme.

Recoltare

8797687513118Honeyberry va rodi pe tulpini de 1 an, dar vor da o recoltă mai bogată doar din al treilea an. Fructele sunt gata de cules atunci când sunt de un albastru închis. Recoltarea se poate face manual, sau prin plasarea unui suport de colectare sub tufiș și scuturarea acestuia. Fructele pot fi consumate proaspete sau în gemuri sau sucuri.

Boli și dăunători

Păsărilor le plac foarte mult aceste fructe așa că ar fi bine să protejați arbuștii cu o plasă

 

 


Cumpără Caprifoi ‚Atlaj’ la 30-40 cm în ghiveci de 2 L, la preț de 30 lei!

 __________________________________

Cumpără Caprifoi ‚Amur’ la 30-40 cm în ghiveci de 2L, la preț de 30 lei!caprifoi honeyberry Duet Lonicera kamtschatica

 

 

 

 


 

 

Lasă un comentariu