Cireșul Naking

DSCF3373Cireșul Naking

(Prunus tomentosa)

Formă de creștere: arbust foios

Polenizare: necesită polenizare încrucișată

Sezon de coacere: vara devreme

Prunus tomentosa este un arbust foios rezistent pe perioada iernii, tolerând temperaturi de până la -45 grade. Crește relativ rapid având o formă iregulată. Rareori va ajunge la 4 m înălțime și posibil, o lățime și mai mare de 4 m. Florile sunt albe sau roz, deschizându-se odată cu frunzele sau înaintea acestora primăvara. Fructul constă dintr-o cireașă, are gustul ca și cireașa normală,  de 5-12 mm de culoare roșu închis, care se coace vara devreme. Această descriere este valabilă pentru aproape orice fruct de cireș Naking, dar speciile vor varia. Se poate ca unele plante să dea fructe  roz, aproape albe, și nu roșii. Fructele unor plante se vor coace vara târziu și nu vara devreme.A159-01

Cireșul Naking este crescut în regiunile reci, semiaride ale Asiei. Este una din cei mai cultivați arbuști fructiferi din Rusia.. A fost introdus în America de Nord în 1882 și a fost primită imediat cu mare entuziasm.

Preferă un loc însorit și va crește natural într-o varietate de soluri. Planta este rezistentă și la secetă.

Descriere

Cireșul Naking crește sub formă de arbust care se înmulțește pe lățime, sau un copac mic cu multe tulpini. Pe lângă rezistența foarte bună la îngheț, acest arbust mai are o calitate deosebită: aspectul plăcut. Această plantă are un aspect plăcut în trei din cele patru anotimpuri. Toamna nu are o culoare spectaculoasă, dar iarna când scoarța nu va mai fi ascunsă sub frunzele dense ale plantei, aceasta va avea un aspect lucios de culoare portocalie maronie. Primăvara cireșul Naking va fi printre primele plante care va înflori în timp ce altele nici nu dau semne de viață. Florile vor fi grupate în mănunchiuri îmbrăcând crengile pe toată lungimea lor.

Florile sunt foarte rezistente la îngheț, o caracteristică de dorit la o plantă care înflorește atât de devreme. Astfel că, spre deosebire de alte plante care înfloresc tot în aceeași eprioadă, cireștul Naking va avea o recoltă bogată.  Vara devreme aduce cu ea fructele care și ele vor avea un aspect plăcut și de asemenea frunze verzi vor acoperi tulpinile.

Cultivarea

Prunus tomentosaCireșul Naking va crește în aproape orice loc însorit și un sol bine drenat, dar e posibilă creșterea lor și la umbră (deși recolta nu va fi la fel de bogată). Plantele pot avea o durată de viață de până la cincizeci de ani. Tunderea anuală, deși nu e o necesitate, va spori recolta și calitatea fructelor. Tundeți iarna târziu, cu scopul de a menține tufișul deschis astfel încât toate crengile să aibă acces la lumină și aer. Unele crengi vor fi scurtate, altele înlăturate complet iar altele vor fi lăsate neatinse. Această tundere va stimula de asemenea și noi lăstari roditori în fiecare an. În culturile din Rusia, arbuștii bătrâni vor fi tăiați complet la pământ pentru a se regenera.

Cireșul  Naking nu este foarte sensibil la boli sau dăunători, însă dacă aceștia apar, vor fi aceiași cu ai cireșului clasic.

Recoltă și utilizare

Recolta medie de fructe per tufă (în Rusia) este de 6 kg, și poate ajunge și până la 22 kg. Cireșele PRUNUS TOMENTOSANaking nu sunt foarte potrivite pentru comercializare pentru că sunt prea moi pentru a fi transportate și se strică mai repede. Fructele sunt un pic mai mici decât cireșele normale, dar diferența e că atunci când le culegeți codița va rămâne pe creangă, motiv pentru care nici nu rezistă atât de mult stocate. Cireșele Naking sunt ideale pentru a fi mâncate proaspete imediat după ce au fost culese, sau pentru sucuri proaspete.

 


Prunus tomentosa

Cumpără cireș Naking la 30 cm în ghiveci de 0,5 l la preț de 25 lei!

 


 

Lasă un comentariu