Hippeastrum

Hippeastrum_AmaryllisHippeastrum – Amarilis (Steaua calvarului)

Proveninență:  America de Sud

Familia: Amaryllidaceae

Descrierea plantei: Plantă cu bulb și frunze lungi, lucioase în formă de hamsetă. Florile apar în vârful unei tulpini lungi și pot fi de culoare albă, crem, roșie sau bicoloră. Lujerul cu flori apare înaintea frunzelor.

Utilizare: Plantă cu bulbi decorativă prin flori pentru interior, pe pervazul ferestrelor luminoase.

Amplasare și lumină: Preferă soarele direct dar tolerează și soarele filtrat.

Interval de temperaturi: Cald spre răcoros. Nu tolerează temperaturi sub 5°C. După ce se ofilesc frunzele se așează într-un loc mai răcoros și uscat cum ar fi pivnița.

Udare: Se udă moderat înainte și în timpul perioadei de înflorire. Cnd apar frunzele se va uda regulat lăsându-se pământul să se usuce între două udări. În perioada de hibernare nu se va uda.

Îngrășământ: Se va aplica îngrășământ cu conținut scăzut de azot din două în două săptămâni în timpul perioadei de creștere (de la sfârșitul perioadei de înflorire până la începutul perioadei de hibernare).

Recomandări speciale: Planta are nevoie de o perioadă de hibernare când nu se va mai uda și se va pune ghiveciul într-un loc mai răcoros (10-15°C). Aceasta va duce la ofilirea frunzelor. Bulbul poate fi stimulat să înflorească din nou după câteva luni. Se va replanta, muta într-un loc mai cald și uda din nou.

Alte specii: Există multe soiuri cu flori de diferite culori.

Boli și dăunători: Infecție cu ciuperci

Înmulțire: Prin bulbi la sfârșitul iernii sau începutul primăverii.