Aphelandra squarrosa

Aphelandra squarrosa Plantă-zebră (Cocean strălucitor)

Proveniență: Sud-estul Braziliei

Familia: Acanthaceae

Descrierea plantei: Plantă compactă cu frunze cerate, de un verde-închis, cu nervuri albe proeminente. Spicele colorate apar în partea superioară a plantei și sunt alcătuite din flori și bractee galbene cerate, care rezistă mult. Timp de înflorire: din iunie până în octombrie. Florile pot atinge 20 cm lungime.

Utilizare: Plantă cu flori, pentru interior, seră sau solariu. Valoarea sa estetică este pusă foarte bine în evidență în compania altor plante.

Amplasare și lumină: Soare filtrat. Nu țineți planta în soare direct.

Interval de temperaturi: Cald, până la rece. Nu tolerează temperaturi sub 8 grade Celsius

Udare: Udați regulat, dar mai puțin în timpul iernii, atunci când planta este ținută într-un loc răcoros. Se menține mereu umedă, iar iarna se udă mai puțin. Pulverizați frecvent cu apă pentru a menține un grad ridicat de umiditate.

Îngrășământ: Aplicați un îngrășământ cu conținut scăzut de azot o dată la două săptămâni, de primăvara până toamna. În restul anului nu trebuie hrănită.

Recomandări speciale: După înflorire, planta poate fi tunsă. Formarea florilor va fi stimulată dacă planta este ținută la 10 grade Celsius timp de opt săptămâni în timpul iernii. Replantați anual în timpul primăverii.

Alte specii: Foarte atractivă este A. squarrosa cu frunzele ei schimbate în alb. Soiul Dania are o tulpină brun-roșcată, o formă foarte compactă și frunze lucioase de un verde-închis, cu nervuri crem.

Boli și dăunători: Afide,păcuchi țestoși, păianjeni roșii și putregai cenușiu. Molii, în cazul unui aer prea uscat.

Înmulțire: Prin butași din tulpini verzi, în timpul primăverii. Butașii trebuie puși într-o răsadniță încălzită sau într-o lădiță specială de răsaduri, care să asigure la bază o temperatură de 20-25 grade Celsius.

8 comentarii la “Aphelandra squarrosa

Lasă un comentariu