Căpșunul

strawberry

Varietăți:

  • Căpșunul de grădină: Fragaria x ananassa
  • Fragul de p[dure: F. vesca
  • Căpșunul mosc: F. moschata

Căpşuna este un fruct irezistibil – puţine lucruri se compară cu aroma delicioasă a fructelor atunci când sunt coapte.  Sezonul de coacere pentru căpşunile tradiţionale de vară se întindea pe parcursul a două săptămâni scurte în iunie sau iulie. Prin urmare s-a încercat de ceva vreme să se obţină căpşunul care să rodească pe parcursul întregului an. S-au făcut progrese şi acum pe lângă varietăţile care rodesc vara, există  varietăţi care rodesc şi toamna. În iunie vor produce o recoltă mică, iar de vara târiu şi până la primul îngheţ – sau chiar mai mult dacă vor fi protejate de temperaturile de îngheţ – vor rodi din nou. Apoi mai există căpşuni care rodesc indiferent de perioada anului, o invovaţie relativ nouă. Acestea vor da rod indiferent de lungimea unei zile, adică indiferent de141349-283x424-strawberry-plant perioada anului atâta timp cât nu e prea cald şi nici prea frig. Aşa că cel puţin în teorie, veţi putea avea căpşuni de Paşte sau de Crăciun.

Cultivarea

Majoritatea oamenilor consideră căpșunul o plantă ușor de crescut. Și din multe privințe așa și este. Cu siguranță tunderea sau ghidarea lor nu este un proces complicat. Însă căpșunii sunt predispuși la multe boli și dăunători și trebuie îngrijiți bine pentru a produce o recoltă satisfăcătoare și bogată de fructe aromate. Așa că putem spune că sunt ușor de crescut, dar greu de crescut bine.

Plantarea căpșunilor direct în pământ

Pregătiți solul dinainte amstecândul cu îngrășământ natural sau compost bine fermentat și înlăturând 001orice urmă de buruieni. Greblați pământul și nivelați-l.

  1. Folosiți o riglă pentru a măsura distanța dintre găuri pe care le veți face la aproximativ 45 cm distanță.
  2. Scurtați rădăcinile care sunt prea lungi și încâlcite și distribuiți-le cu atenție în groapă.
  3. Verificați ca coroana plantei să fie la același nivel cu solul și apoi umpleți groapa cu pământ și apăsați ușor cu mâinile.
  4. Udați bine plantele tinere, atât acum cât și mai târziu la intervale regulate pe parcursul săptămânilor care urmează, mai ales dacă vremea este secetoasă.

Plantarea căpșunilor pe nailon

Plantarea căpșunilor în niște tăieturi făcute într-un nailon întins pe un pat mai ridicat de pământ are mai multe avantaje. Nailonul va încălzi solul și va acționa pe post de mulci care oprește creșterea buruienilor. De asemenea va ajuta la reținerea umidității și căpșunile care ajung la coacere nu se vor 002murdări de noroi. Pentru udare puteți instala un furtun special pe sub nailon sau să udați fiecare plantă cu stropitoarea sau furtunul.

  1. Creați un pat de pământ lat de 1 m, care să aibă pământul mai ridicat în centru. Acoperiți-l cu o bucată de nailon lată de 1,2 m. Nailonul transparent va încălzi solul mai eficient, acționând ca un solariu, dar cel negru va înăbuși buruienile.
  2. Îngropați marginile nailonului adânc în pământ de o parte și de alta a patului pentru a le fixa.
  3. Tăiați cu ajutorul unui cuțit ascuțit sau niște foarfece crestături în formă de X la intervale de 45 cm.
  4. Plantați căpșunii în tăieturi și apăsați pământul în jurul lor. Îndoiți în exterior marginile nailonului și udați. Patul în formă de pantă va ajuta la scurgerea apei în exces.

Când se va face plantarea

Timpul va varia în funcție de plantele disponibile și de forma în care le găsiți. Nu se vor planta iarna, sau dacă pământul este prea îmbibat cu apă.

Varietățile de vară și cele care rodesc atât vara cât și toamna se vor planta primăvara. La acesta ar trebui să îndepărtați florile în primele trei sau patru luni după plantare, astfel încât să recoltați doar white-strawberry-flowertoamna (sau primăvara următoare în cazul varietăților de vară). Plantele care vin în ghiveci s-ar putea să nu aibă nevoie de îndepărtatea florilor ți vor rodi bine în primul an, indiferent când sunt plantate.

Varietățile care rodesc indiferent de perioada anului se vor planta afară primăvara și li se vor îndepărta florile pentru aproximativ primele șase săptămâni. După aceasta, permiteți fructelor să se formeze. Veți putea recolta întreaga vară. În ghivece sau paturi în solarii din iunie până în septembrie pentru recolte de toamnă sau iarnă.

Unde se va face plantarea

Căpșunii cresc cel mai bine într-o locație însorită, deși vor tolera câteva ore de umbră pe zi. Alegeți o locație protejată de vânturile puternice. Nu plantați în locuri în care ați crescut recent roșii sau cartofi.

Tipul de sol

Căpșunii nu sunt pretențioși în privința solului, atâta timp cât este un sol bine drenat. Terenurile mlăștinoase sau prea umede vor duce la putrezirea rădăcinilor și alte boli. Un sol ușor acid cu un pH între 6 și 6,5 este ideal.8125091_f520

Distanțele de plantare

  • Distanța între plante: 45 cm
  • Distanța între rânduri: 75 cm

Îngrijire de rutină

Udarea: plantele noi vor avea nevoie de udare regulată, la fel cum au nevoie și plantele mature atunci când vremea este secetoasă. Cu toate acestea fructele care încep să se coacă nu tolerează bine apa care poate conduce la putregai cenușiu. Dacă este posibil udați pământul și nu plantele și faceți-o dimineața pentru ca apa ajunsă pe fructe să se evapore până seara.

Hrănirea: de la mijlocul până la sfârșitul primăverii (mai ales dacă solul este sărac) stropiți cu puțin îngrășământ diluat în jurul plantelor având grijă să nu atingeți frunzele. Pentru creșterea nivelului de potasiu puteți aplica îngrășământ bogat în potasiu după recoltare.

strawberry-patch-netting-isProtejarea: plasele sunt esențiale pentru protejarea de păsări, mai ales vara când căpșunile încep să prindă culoare și să se coacă.

Protecție împotriva înghețului: varietățile care înfloresc devreme, s-ar putea să aibă nevoie de protecție. Puteți acoperi plantele cu o prelată pe timpul nopții atunci când este pericol de îngheț, dar în timpul zilei lăsați-le descoperite pentru a permite polenizarea insectelor.

Aplicarea de mulci: stratul de mulci nu este necesar doar pentru menținerea umidității și pentru oprirea creșterii buruienilor ci și pentru menținerea unor fructe curate. Fără acest strat fructele vor traditionally-the-soil-between-strawberries-is-covered-with-a-straw-mulch-to-protect-the-fruit-284x300ajunge practic pe sol și se vor murdări de noroi. Metoda tradițională este folosirea de paie, dar se pot folosi și materiale de plastic speciale sau covor de nailon. Oricare metodă ați alege-o, smulgeți bine buruienile înainte de a aplica stratul de mulci.

Mulci de paie

Aplicați un strat generos de paie în jurul fiecărei plante. Apăsați-le cu atenție astfel încât frunzele și fructele să fie ridicate deasupra solului și aerul să poată circula pe sub. Paiele de orz sunt cele mai bune, paiele de grâu sunt în regulă, dar paiele de ovăz pot conține limbrici.

Covoare pentru căpșuni

Există covoare speciale din fibră cu o gaură în centru și o tăietură care să permită aplicarea lor în jurul plantei precum un colier. Sunt utile și mai ușor de aplicat decât paiele, dar cu timpul se vor murdări.

Nailon

Întindeți bine nailonul pentru a preveni reținerea apei: aceasta poate duce la putrezirea fructelor.

Recoltarea și păstrarea

imagesCăpșunile se coc foarte repede așa că va trebui să le verificați zilnic. Pentru a le consuma proaspete, încercați să le culegeți în momentul în care sunt complet roșii dar înainte de a se înmuia. Culegeți-le dimineața după ce soarele le-a uscat și dacă e posibil consumați-le imediat. Dacă doriți să le păstrați, se vor culege când sunt încă puțin albe la capăt. Vor contiuna să se coacă și după culegere, și se vor păsatra în frigider pentru câteva zile. Căpșunile nu se vor congela bine, la dezghetare devenind involuntar moi și neaspectuoase. La gătit vor fi însă bune.

Recolta

Recolta este diferită de la varietate la varietate, dar o plantă sănătoasă ar trebui să producă între 225 și 450 g de fructe.

La sfârșit de sezon

Strângeți patul de paie la sfârșitul perioadei de recoltare dacă doriți ca plantele să dea din nou rod anul care urmează. Îndepărtați orice buruieni din jurul plantei. Când pământul îngheață folosiți paie proaspete pentru a proteja plantele de îngheț. Primăvara devreme îndepărtați acest strat de pe plante.

Durata de viață a căpșunilor

Căpșunii nu au o viață foarte lungă. Virușii și alte boli vor ataca plantele, recoltele fiind tot mai mici pe an ce trece. E indicat să înlocuiți căpșunii care rodesc atât în vară cât și în toamnă, și cei care rodesc în orice perioadă a anului o dată la doi ani, sau chiar mai bine anual. Varietățile de vară pot fi ținute până la trei patru ani. Schimbarea paturilor e benefică, la fel ca în cazul legumelor.

Creșterea în ghivece

Căpșunii sunt ideali pentru a fi crescuți în ghivece. Există chiar câteva motive pentru care poate veți prefera să îi creșteți în ghivece. În primul rând ghivecele, coșurile atârnaStrawberrieste sau recipientele de plastic sunt toate o variantă economă din privința spațiului. În al doilea rând sunt mobile și pot fi mutate într-o locație însorită unde să poată beneficia de lumină și căldură, sau să poată fi duse în interior pentru a fi ferite de îngheț. În al treilea rând, pot fi astfel ridicate de la nivelul pământului și protejate de melci. Și în ultimul rând, nu vor fi atât de predispuse la boli care se răspândesc prin pământ.

Puteți folosi aproape orice fel de recipient atâta timp cât este destul de adânc și are suficiente găuri pentru scurgere. Există și recipiente mai complexe speciale pentru creșterea căpșunilor, care pot cuprinde mai multe plante.

Plantele în ghiveci trebuie udate regulat. Nu se va lăsa pământul să se usuce, dar nici nu se va uda excesiv, astfel încât apa să băltească. Odată ce planta a înflorit, puteți aplica săptămânal un îngrășământ bogat în potasiu și fără azot. După recoltare când îndepărtați frunzele uscate mai puteți aplica un ultim îngrășământ, apoi dați-le răgaz până în primăvară. Plantele vor fi înlocuite odată la doi sau trei ani.


Creșterea simages (1)ub clopote de sticlă sau în solarii
are scopul de a extinde sezonul și a putea recolta fructele mai devreme sau mai târziu decât în mod normal.

Căpșunii crescuți afară și care rodesc vara, pot fi stimulați să rodească mai devreme cu până la trei săptămâni prin acoperirea plantelor cu clopote de plastic sau de sticlă iarna târziu sau primăvara devreme și înlăturarea acestora de îndată ce au înflorit pentru a putea fi polenizate de insecte.

Îngrijire în funcție de anotimp

Primăvara devreme

  • Acoperiți plantele de afară cu clopote sau tunele pentru a stimula o recoltă timpurie.
  • Hrăniți plantele cu îngrășământ universal.
  • Plantați acum sau la mijlocul primăverii căpșunii în rădăcină nudă afară sau în ghivece, deși nu vă puteți aștepta la o recolta în acest an.
  • Plantați căpșunii care rodesc în orice perioadă a anului acum sau la mijlocul primăverii – aceștia ar trebui să rodească vara târziu.

Mijlocul primăverii

  • Majoritatea varietăților vor înflori acum sau primăvara târziu. Protejați împotriva înghețului dacă e nevoie dar descoperiți pentru a permite polenizarea.
  • Pe măsură ce încep să apară fructele plasați covoarele de protecție sau un strat de paie în jurul plantelor și sub ele.
  • Recoltați în această perioadă căpșunile din solarii.

Primăvara târziu

  • Udați regulat în perioada în care fructele cresc și se coc.
  • Protejați plantele de melci și instalați plase pentru a proteja de păsări.

Vara devreme

  • Recoltați de pe varietățile de vară.
  • Plantați varietățile care rodesc indiferent de perioada anului de acum și până vara târziu în ghivece – dacă le protejați de îngheț vor rodi până toamna.

Mijlocul primăverii

  • Recoltați de pe varietățile timpurii și târzii de vară și primele roade de pe varietățile de toamnă.
  • Plantați noi butași afară acum sau vara târziu, pentru o recoltă în anul care urmează.

Toamna devreme

  • Plantați butași în rădăcină nudă sau plante din ghiveci de acum și până toamna târziu – deși e prea târziu pentru a aștepta o recoltă bogată în anul care urmează.

Mijlocul toamnei

  • Recoltați ultimele roade de pe varietățile care rodesc și toamna, până la primul îngheț.
  • Acum e ultima șansă de a planta noi butași.

Toamna târziu

  • Aduceți plantele din ghivece într-un solariu încălzit pentru a avea o recoltă bogată în martie sau aprilie.
  • Recoltați ultimele roade de pe varietățile care rodesc indiferent de perioadă pe care le-ați protejat de înghețul de toamna.

Boli și dăunători

Principalii dăunători ai căpșunilor sunt păsările, singura modalitate de a le ține la distanță fiind protejarea cu plasă. Când vremea e mai umedă fructele mai pot fi atacate de melci care vor umbla noaptea dar vor lăsa urme argintii. Melcii sunt atrași de bere, așa că puteți să plasați recipiente cu bere în care aceștia se vor îneca.

Tot în această perioadă cu umezeală mai mare fructele sunt în pericol de a putrezi. Un strat de mulci, o distanță adecvată și evitarea hrănirii în exces va reduce această problemă. Pentru a evita răspândirea bolii și la alte fructe, culegeți-le pe acelea cu probleme separat.

Dacă planta dă semne că se usucă, problema e probabil la rădăcini care sunt afectate din cauza unui drenaj slab. În acet caz va trebui să replantați plante noi într-o altă locație.

Plantele care se veștejesc fără să aibă probleme la rădăcini probabil suferă de vetricillium, boală pentru care nu există tratament, în afară de replantarea într-o nouă locație. Această boală se întâlnește la multe legume așa că evitați plantarea într-un loc unde au crescut acestea.

Mai există o serie de afecțiuni ale frunzelor, care pot fi combătute prin reînoirea anuală a patului și plantarea unor varietăți mai rezistente.

În cele din urmă fructele pot fi afectate de putregai cenușiu, sau pot fi deformate sau nedezvoltate datorită înghețului sau polenizării incomplete.

Căpșunile mosc sunt mai neaspectuoase, mici și foarte moi, dar au un gust deosebit care pare a fi un amestec dintre căpșuni și zmeură.

alpine strawberryFragii de pădure sunt varianta în miniatură a căpșunilor și sunt mai aproape de varietățile sălbatice ale acestora. Produc fructe foarte mici – nu cu mult mai mari decât o boabă de mazăre – pe tot parcursul verii. Au o aromă și concentrație care le ridică foarte mult valoarea. Sunt ușor de crescut. Se vor planta în solarii sau sub clopote primăvara devreme și afară primăvara târziu, într-o locație mai umbrită dacă verile sunt foarte calzi. S-ar putea să vă bucurați de câteva fructe în primul an, dar veți avea o recoltă mai bogată din al doilea.

 

 

Lasă un comentariu