Arborele Feijoa

feijoa_sellowianaArborele Feijoa  (Feijoa sellowiana sau Acca sellowiana)

Este un copac care rămâne verde pe tot parcusul anului. Este  foarte atractiv  şi poate fi crescut ca arbore sau ca şi tufă. Rezistă afară până la -9 grade Celsius. În România ei se cultivă doar în ghiveci şi sunt aduşi în casă când există riscul de îngheţ.  Este un copac de dimensiune mică (1,5 – 2,5 metrii) dar productiv. Vor produce flori şi fructe încă de când au trei ani.  Pentru ca polenizarea încrucişată să aibe loc ai nevoie de minim 2 arbori. Mai este numit şi ananasul guava, dar cu toate că este în aceaşi familie, nu este guava.

1.       Aria de răspândire

Originar din America de Sud, mai precis ţinuturile muntoase din sudul Braziliei, din estul Paraguaiului, Uruguaiului şi în nordul Argentinei şi Columbiei. Este cultivat ca şi copar roditor de grădină în Noua Zeelandă, Australia, Azerbaijan, partea de vest a Georgiei, în sudul Rusiei, Africa de Sud şi în Sudul Statelor Unite (Texas, Florida şi în Nordul Californiei).

2.       Florile

acca_sellowianaFlorile spectaculoase de culoare violetă, roz şi alb au petale dulci şi delicioase, asemănător scorţişoarei, care sunt un ingredient superb pentru dulciuri, băuturi şi salate. Înflorirea are loc primăvara. Păsările care mănâncă petalele polenizează florile. Albinele sunt polenizatorii principali. Polenizarea manuală este eficientă 100%. Doi sau mai mulţi copaci de feijoa ar trebui crescuţi în apropiere unul de celălalt pentru polenizarea încrucişată.

3.       Fructul

Fructul său este mare, în formă ovală, de mărimea unui om de găină, are o coajă de culoare verde puţin încreţită. Sezonul de coacere este toamna.  În general, fructul este la optim copt în ziua în care cade din copac.  Scuturând copacul şi culegând fructele de jos tot la câteva zile este metoda cea mai folosită în recoltarea lor. Pentru a nu deteriora fructul, pune o prelată sau un material mare sub copac pentru ai prinde în timp ce cad. Feijoa pot fi culeşi când sunt feijoa 3maturi şi lăsaţi să se coacă la temperatura camerei, cu toate că calitatea nu va fi aşa de bună ca şi a fructului copt. Fructul matur poate fi depozitat în frigider timp de o săptămână, dar după aceea calitatea lui se deteriorează.   Poţi simţi coacerea lui prin strângerea lui uşoară; un feijoa copt va ceda presiunii asemănător unei banane tocmai coaptă.

Fructul Feijoa are un miros specific, puternic care se asemeamănă cu mirosul unei parfum scump.

Are un gust foarte plăcut. De obicei se taie în jumătate, şi cu o lingură se scobeşte afară miezul.  El a devenit tot mai popular ca un fruct de larg consum datorită gustului său suculent şi aromei lui asemănătoare cu căpşuna, ananasul, lămâia, fructul pasiunii şi guava.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFructele nu le prea întâlneşti înafară de zonele unde sunt cultivate, şi când le vei găsi în supermarketuri, ele sunt foarte, foarte scumpe datorită rarităţii lor şi cererea de pe piaţă chiar şi în locurile unde fructul nu este aşa de cunoscut.

Fructul se poate servi proaspăt sau  din el se poate face un gem incredibil, cocktail, vin  sau se foloseşte  în prăjuturi. După decojire, fructul trebuie imediat pus în apă care conţine suc natural de lămâie pentru a preveni pulpa în a se face maronie.

Miezul fructului este deasemenea folosit în unele produse cosmetice naturale

Micile seminţe comestibile sunt înglobate într-un miez ca şi de gelatină.

4.       Cultivare

feijoa2Este o plantă potrivită zonelor calde-temperate spre subtropicale care vor creşte şi în zonele tropicale, dar necesită cel puţin de 50 de ore de iernare pentru a rodi. Este rezistent la îngheţ.  În emisfera de nord, această plantă a fost cultivată până şi în Scoţia, dar în aceste condiţii nu rodeşte anual, pentru că temperaturile din iarnă de sub -9 grade Celsius vor distruge mugurii de floare. Temperaturile din vară de peste 32 grade Celsius s-ar putea să aibe deasemenea un efect advers asupra fructelor. Aşa că protejează-l vara de soarele puternic şi de temperaturi de peste 32 grade Celsius. Tolerează umbra parţială, dar udatul regulat este esenţial în timp ce fructul se maturizează.

În România el trebuie crescut în ghiveci.

5.       Tăierea

Tăierea nu este necesară pentru a menţine plantele productive, dar o tundere uşoară vara după ce fructele au fost recoltate va încuraja o creştere nouă şi va mări producţia feijoaanul următor.

6.       Boli şi Dăunători

Feijoa este foarte rezistentă la boli şi dăunători.

10 comentarii la “Arborele Feijoa

    • Buna ziua,
      Va putem recomanda arborele feijoa, maslinul, dafinul, lamaiul, afinul, smochinul, dar in functie de locatia in care veti tine plantele in ghiveci, pot fi si altele.

  1. Buna ziua, in afara de soiul curent pe stoc, mai aveti si alte soiuri de feijoa? Asta pentru polenizare, am comandat doi si mai doresc doi, alt soi pe tru a incetca obtinerea fructelor.

Lasă un comentariu