Cranberry

cranbCranberry

 

Cranberry se aseamănă foarte mult cu merisorul. În natură cranberry crește cel mai bine în locuri mlăștinoase bogate în turbă. Este o plantă care creşte şi se întinde aproape de sol şi rămâne verde pe tot parcursul anului. Fructele ajung la coacere toamna, mai târziu decât afinele. Cu toate că fructele arată apetisante, sunt mult prea acre pentru a fi servite proaspete dar după ce se adaugă zahăr, de obicei sun folosite pentru sucuri, jeleuri, prăjituri şi sosul de cranberry alături de curcan, meniu atât de popular în Statele Unite de Ziua mulţumirii şi de Crăciun.

Cultivare

Cranberry nu e greu de crescut dacă le veți asigura condițiile de care cranberry1are nevoie: sol acid şi multă apă, în alte cuvinte un mediu care să imite habitatul lor natural.

Plantarea: pentru că cerințele de creștere sunt atât de limitate, cranberry va crește cel mai bine în ghiveci sau în paturi special construite. Chiar și în comerț le veți găsi mai degraba în ghiveci decât în rădăcină nudă. Spre deosebire de alți arbuști fructiferi, cranberry e autofertil, deci nu va avea nevoie de mai mult de o plantă pentru a da rod.

Plantați cranberryprimăvara după ce pericolul de îngheț a trecut. Alegeți o locație însorită dar nu una poziționată înspre sud unde va fi prea cald. Cel mai bine va crește într-un pat adânc unde puteți controla aciditatea pământului și drenajul. Solul trebuie neapărat să fie acid cu un pH între 4-5,5 sau mai scăzut. De asemenea va trebui să asigurați umiditate permanentă dar cu grija să nu udați prea mult. Distanța de plantare va fi de 30 cm la fel și între rânduri.

images (1)Creșterea în ghivece: folosiți un ghiveci cu diametrul de 35-45 cm și umpleți-l cu un amestec de pământ acid și prundiș fără calcar care să asigure un bun drenaj. Puneți-i o tăviță pe care să o mențineți permanent plină cu apă de ploaie pentru ca pământul să nu se usuce niciodată.

Creșterea în paturi: cranberry va crește cel mai bine în paturi ridicate sau adâncite umplute cu pământ acid la o adâncime de 15-20 cm. La suprafață puteți adăuga un strat de pietriș su nisip care să acționeze pe post de mulci.  După ce va crește, cranberry va forma un covor verde.

Îngrijirea de rutină

Cranberry se va uda regulat, dacă e posibil cu apă de ploaie. În general nu e nevoie de hrănire, dar dacă recoltele sunt foarte slabe încercați să aplicați puțin îngrășământ universal fără calciu primăvara.

Recoltarea și stocareaCranberry

Fructele cranberry încep să se coacă la sfârșitul lui septembrie dar nu e nevoie să le culegeți imediat, numai în cazul în care se anunță îngheț. Ele pot rămâne fără probleme încă o lună sau două pe tufiș atâta timp cât nu îngheață afară. Fructele se vor culege cu mâna. În cazul culturilor mai mari, se vor inunda pământuri întregi astfel încât fructele să plutească, apoi vor putea fi culese cu ajutorul unor cheptene automate. Fructele cranberry se vor păstra bine în frigider, rezistând până la două sau trei luni. Le puteți de asemenea congela.

Tunderea

Cranberry nu prea are nevoie de tundere, deși primăvara e bine să curățați puțin tufișul pentru a înlătura crengile încâlcite și pentru a încuraja forma de tufiș.

Sos de cranberry

Sos de cranberry

Boli și dăunători

Bolile la cranberry sunt foarte rare, însă dacă solul nu este destul de acid, plantele pot suferi de cloroză. Cranberry nu este o țintă nici pentru dăunători, nefiind se pare pe gustul lor.


 

 

Cranberry PilgrimCumpără cranberry ‚Big Pearl’ la 20-25 cm în ghiveci de 1,5 L, la preț de 30 lei!

 

 


 

 

Lasă un comentariu