Coacăzul

blackcurrant_ce32b71a-b2ba-4379-8330-efad640e300cCoacăzul

Varietăți de coacăz:

Coacăz roșu, alb și roz: Ribes petraeum, R. rubrum și R. sativum

Coacăz negru: R. nigrum

Formă de creștere: coacăzii vor da noi lăstari de la bază formând un arbust de 1 m până la 1,5 m.

Polenizare: majoritatea coacăzilor sunt autofertili

Lumină: soare direct până la umbră

Zone climatice: rezistență la îngheț USDA 3-7; toleranță la căldură AHS 7-2

Coacăzii roșii, roz și albi sunt practic același fruct în culori diferite, care atârnă în ciorchini pe niște codițe. Bobițele sunt translucide lăsându-se să se vadă prin ele semințele mici. Gustul este acru, și sunt excelente pentru jeleuri sau sosuri. Coacăzele negre sunt total diferite, având o aromă puternică puțin dulceagă. Coacăzele negre sunt ideale în dulcețuri, sosuri, sucuri sau liquoruri. De asemenea sunt un supliment nutritiv excelent, conținând vitamina C.

Cultivarea

Coacăzii vor crește bine în climatele mai reci, prin urmare este indicată plantarea lor la descărcare (1)umbră pe o pantă orientată către nord,mai ales dacă verile în regiunea dumneavoastră sunt foarte calde. Indifere
nt unde ați face plantarea, acoperiți pământul din jurul coacăzului cu un strat gros de mulci din materie organică cum ar fi paie sau frunze. Planta va aprecia solul mai rece de sub  mulci, care de asemenea va opri creșterea buruienilor și va menține umiditatea. Coacăzii pot fi crescuți ori ca tufișuri individuale sau un gard cu continuitate. Tufișurile individuale vor fi plasate la aproximativ 2 m distanță și 1,5 m între rânduri. Imediat după ce ați plantat un arbust, tăiați toate tulpinile în afară de trei de la bază pentru a stimula o creștere nouă.

Când se va face plantarea

Plantele în rădăcină nudă se vor planta primăvara devreme sau toamna iar cele în ghiveci pot fi plantate oricând în timpul anului, dar cea mai bună perioadă este tot primvara sau toamna.

Tipul de sol

Coacăzii se dezvoltă cel mai bine într-un sol fertil cu pH între 6,5 și 7. Trebuie însă să fie un sol bine drenat.

Creșterea coacăzilor în ghivece

Coacăzii vor crește destul de bine în ghivece pentru că nu au o rădăcină foarte adâncă și nu îi deranjează limitarea. Folosiți un ghiveci cu un diametru de 30 cm în care să puneți pământ obișnuit amestecat cu puțin nisip și pietriș pentru a îmbunătăți drenajul. Aplicați îngrășământ universal primăvara și asigurați-vă că udați regulat mai ales în perioadele secetoase.

imagesÎngrijire în funcție de anotimp

  • Iarna târziu: tundeți atât plantele noi cât și cele mature. Muguri noi ar trebui să fie vizibili.
  • Primăvara devreme: plantați coacăzi în rădăcină nudă de îndată ce pământul poate fi lucrat. Aplicați sulfat de potasiu și îngrășământ universal. Vor începe să apară frunze tinere și flori. Protejați de îngheț dacă e necesar. Aplicați mulci în jurul plantelor pentru a suprima buruienile.
  •  Mijlocul primăverii: florile sunt deschise,și va începe polenizarea insectelor. Dacă e nevoie stropiți împotriva dăunătorilor după ce au căzut petalele.
  • Primăvara târziu: se vor forma fructele. Smulgeți buruienile și udați regulat.
  • Vara devreme: faceți tunderea de vară acum. Fiți atenți la orice semne de pete pe frunze sau putregai cenușiu. Verificați tufișurile de paraziți și tăiați crengile infectate.
  • Mijlocul verii: recoltați fructele care se coc devreme și la mijlocul sezonului. Finalizați tunderea de vară.
  • Vara târziu: recoltați fructele de la sfârșitul sezonului.

Tunderea

Veți obține cea mai bună recoltă dintr-un arbust dacă îl veți tunde anual. Tăiați tulpinile bătrâne la nivelul pământului și răriți-le pe cele mai tinere păstrând doar în jur de șase. Coacăzii roșii, albi și roz vor rodi pe tulpini de 1, 2 sau trei ani, așa că înlăturați întotdeauna tulpini mai vechi de 3 ani. Coacăzul negru va rodi în general pe tulpinile de 1 an, așa că tăiați orice tulpină mai bătrână de un an la nivelul pământuBlack_currantlui sau la o mărime mai scurtă.

Coacăzii roșii, albi și roz vor forma niște spaliere decorative și comestibile ușor de întreținut. Tot ceea ce e nevoie e de o tundere dreaptă de două ori pe an. Pentru prima tundere de primăvara târziu sau vara devreme, chiar înainte ca coacăzele să înceapă să-și schimbe culoarea, scurtați orice mlădițe care cresc pe crengile permanente la aproximativ 10 cm. A doua tundere din iarnă, când plantele sunt în hibernare, scurtați aceleași mlădițe la aproximativ 3 cm.

Coacăzii roșii, albi și roz pot fi crescuți și sub formă de copac mic ceea ce va reduce riscul de îmbolnăvire.

Boli și dăunători

Coacăzii nu sunt sensibili la bili și dăunători. Cu toate acestea există câteva pe care le putem lua în calcul.

  • Făinarea e o ciupercă care acoperă frunzeșe cu un strat alb pe frunzele noi. Pentru a combate stropiți cu sulf, săpun, ulei sau bicarbonat.
  • Frunzele roșii sunt semne ale atacului din partea afidelor. Acestea însă vor muri înainte de a produce pagube mari, așa că le puteți ignora.
  • Sfredelitorii ramurilor pot determina veștejirea și uscarea crengilor. Tăiați crengile infectate înainte de locul unde a intrat parazitul,  indicat printr-o umflătură, și distrugeți-le.
  • Pătarea frunzelor și rugina nu va cauza stricăciuni foarte mari.

Recoltarea și păstrarea

Nu trebuie să vă grăbiți să culegeți coacăzele roșii. Acestea vor rezista coapte pe crengi săptămâni întregi, vând chiar un aspect plăcut și fiind oricând gata pentru a fi consumate proaspăt. Celelalte descărcarevariante de coacăze vor trebui culese la timp,mai ales coacăzele negre care se vor zbârci și vor cădea imediat după coacere. Veți ști când să faceți culegerea în funcție de culoare, ușurința cu care se desprind și gust. În general fructele vor fi gata de cules în iulie și august. Coacăzele coapte nu se vor păstra mult timp, nici chiar în frigider, dar se pot congela.

Recolta variază de la varietate la varietate și de la an la an, în funcție de vreme, dar vă puteți aștepta la 4-5 kg dintr-un tufiș și 1 kg de pe o plantă individuală.


Cumpără 2 bucăți de coacăz negru la 35-40 cm la preț de 18 lei!


Lasă un comentariu