Copacul Che

3386Copacul Che

(Cudrania tricuspidata)

Formă de creștere: copac tip arbust

Polenizare: problem neclară; s-ar putea să aibă sau să nu aibă nevoie de polenizare din partea unei plante mascul sau florile mascul care se găsesc ocazional pe plantele femele.

Sezon de coacere: toamna devreme până toamna târziu.

Copacul Che (Cudrania tricuspidata), denumit și dudul chinezesc este originar din China. În Franța este cultivat din 1862 și în Anglia din 1872. În SUA a ajuns prima dată în 1909. Este un copac cu ghimpi care dă rod toamna. Fructul e sub formă de ciorchine roșii pe toată suprafața copacului. Ajunse la maturitate, fructele sunt foarte plăcute, suculente, dulci și au un gust asemănător cu cel al smochinelor și dudelor dar nu e atât de bogat ca cel al smochinelor și nici atât de dulce ca cel al dudelor. Au o textură puțin gumoasă, și câteva semințe care sunt comestibile. Fructele cresc mai mult sau mai puțin grupate. Rezistă până la temperaturi de -29 grade și necesită îngrijiri minime fiind rezistent la secetă și în soluri sărace. Se cunosc puține lucruri despre acest copac din zonele lui de origine din China. Chinezii au folosit acest copac pentru frunzele lui care sunt o hrană suplimentară pentru viermii de mătase. Astăzi copacul Che a e relativ necunoscut ca pom roditor, în ciuda rezistenței lui la dăunători, și o potențială bună adaptabilitate.

Descriere

Copacul Che a fost descris ca un arbust mai mare sau un copac mai mic care crește de obicei la o înălțime de 8 m, putând ajunge ocazional și până la 18 m, dar cel mai adesea se va extinde pe lățime sub forma unui tufiș sau copac mic și poate fi menținut la o înălțime de 2 m dacă este tuns. Frunzele copcudrania-tricuspidataacului Che vor rămâne verzi pe tot parcursul sezonului de creștere. Problema polenizării nu este încă foarte clară. S-ar putea să nu aibă sau să aibă nevoie de polenizare din partea unei plante mascul sau din partea florilor mascule aflate ocazional pe plantele femele. Florile copacului che sunt destul de greu de identificat morfologic, la fel și frunzele. În general, plantele sunt ori mascule ori femele (dioice), dar plantele mascul vor rodi frecvent, și copacii femelă vor da frecvent recolte bune fără polenizator mascul. Este foarte posibil ca plantele mascule sau femele să producă flori de sex opus, poate chiar crengi întregi. Florile sunt dispuse ori izolat ori în grupuri mici. Se deschid târziu, cam pe când dudele încep să se coacă deja.

Cultivare

Doar pentru că e un copac care tolerează seceta și un sol săract, asta nu înseamnă că va d cel mai bun rod într-un astfel de sol. I se poate asigura și un sol relativ fertil bine arat. Un bun drenaj este de asemenea important. Rezistă până la temperaturi de -29 grade. Este un copac care necesită foarte puțină tundere sau chiar deloc. Tundeți plantele tinere dioar atât câte să faceși loc crengilor principale , iar când ajunge la maturitate nu trebuie decât să îndepărtați crengile moarte, rupte sau crescute în direcții greșite. Tăierea drastică a unor crengi bătrâne va stimula noi lăstari care vor înflori și vor da rod. E interesant că chinezii foloseau seva crengilor ca și colorant galben.

Recolta

Chiar dacă fructele che vor ajunge la coacere destul de târziu, aveți răbdare cu recoltarea pentru că nu dscn1088tau gust bun până când nu sunt mai moi și coapte complet. Nu vă așteptați ca fructele să vă cadă în mână atunci când sunt coapte. Ele trebuie culese individual. De asemenea nu vă așteptați să le culegeți toate odată, pentru că perioada de coacere se întinde pe o lună sau mai mult. În zona țării noastre perioada de coacere va fi probabil în luna Octombrie. Copacul Che dă o recoltă bogată pe plantele mature. Fructele vor rezista câteva zile în frigider, dar dacă recolta este și mai mare, zdrobiți fructele în blender si apoi stoarceți semințele pentru a obține un nectar delicios.


3386

Cumăpără copac Che la 60-80 cm în ghiveci de 2 l la preț de 114 lei!


2 comentarii la “Copacul Che

Lasă un comentariu